Homepage > Recepten > Geen voedselverspilling of kunstmatige kleurstoffen meer: royal icing met rodebietensap en matchapoeder
print

Geen voedselverspilling of kunstmatige kleurstoffen meer: royal icing met rodebietensap en matchapoeder

Breng wat kleur in je kerstbrunch! Met dit simpele recept voor glazuur van rode bieten en matcha tover je koekjes om in feestelijke lekkernijen.

Wij weten dé manier om wat meer afwisseling op je etagère te krijgen en de feestdagen met vrolijke kleuren te vullen! We hebben geen reden om dat geheim te houden, dus wij verraden je hoe je je kerstkoekjes een zoete upgrade kunt geven, met een royal icing van natuurlijke ingrediënten. Waarom zou je ook kunstmatige kleurstoffen gebruiken als je de allermooiste kleuren al van nature voorkomen? Deze natuurlijke, vrolijke poedersuikerglazuur zorgt in elk geval voor een afwisselend wow-factor! Laat de Kerst maar komen!

Suggesties

Bereiding

Ingrediënten:

  • voor de royal icing
  • 2 x 250 g poedersuiker
  • 2 eieren (alleen eiwit)
  • 6-10 eetlepels water

Bereiding:

van de royal icing (basisrecept)

  1. Roer de poedersuiker met het eiwit tot een glad papje. 
  2. Voeg ongeveer 6 eetlepels water toe. Je glazuur mag niet te waterig worden en moet als een soort taaie lava van je deegspateltje stromen. (Nu is het tijd om de glazuur te kleuren zoals je wil)
  3. Neem een spuitzak met een heel klein spuitgaatje en vul hem met de helft van je glazuur.

Tip: Je kunt al het eigeel dat je overhoudt gewoon invriezen en later gebruiken.

Kleuren met rode-bietensap

Je kunt je glazuur met wat sap van de rode biet vermengen (1 tot 3 eetlepels met 250 g poedersuiker en 1 eetlepel citroensap). Hoe meer sap je gebruikt, hoe intenser de roze kleur wordt. Niet vergeten: altijd goed roeren, anders krijg je geen egale kleur. Geen zorgen, je koekjes zullen niet naar rode bieten gaan smaken.

 

Kleuren met matchapoeder

Met matchapoeder geef je je kerstkoekjes een feestelijke lichtgroene kleur. Vermeng het poeder langzaam met je glazuur, totdat het papje de kleur heeft die je wil. Ook hier zul je weer goed moeten blijven roeren, zodat de kleur gelijkmatig verdeeld wordt.

Tip: Wil je nette vormen en strakke contouren met je glazuur maken? Dan moet de consistentie met die van tandpasta vergelijkbaar zijn. Het is daarbij belangrijk dat je stap voor stap meer vocht toevoegt. Doe dat druppel voor druppel, omdat royal icing al snel te waterig wordt. Wanneer je glazuur eenmaal te waterig is, is het een echte uitdaging om de consistentie weer goed te krijgen. Als je royal icing af is, bedek hem dan met Toppits® Vershoudfolie, zodat hij niet uitdroogt voordat je de kans krijgt om een koekje te versieren.

Gelijkaardige recepten

Minidonuts 12.02.2020

Luchtig deeg, kleurrijk glazuur en versiering naar keuze – onze mini-donuts zijn zo klaar, in een muffinvorm

Liggen er nog kliekjes bloemkool op je te wachten in de koelkast? Met dit recept tover je overgebleven groente om in een heerlijke en lichte variant van een pizza.

Eindelijk is het zo ver: het aardbeienseizoen breekt aan. De perfecte aanleiding om van dit zoete fruit een lekkere toetje te maken!