Homepage > Recepten > Polentafriet van overgebleven maïsmeel
print

Polentafriet van overgebleven maïsmeel

Te veel polenta? Nog nooit van gehoord. Als je het in lekkere friet omtovert, smaakt maïsmeel morgen minstens zo lekker als vandaag.

Bij sommige maaltijden lukt het maar niet om precies genoeg te klaar te maken. Zo hou je waarschijnlijk altijd wel een paar scheppen rijst of elleboogjes over. Hetzelfde geldt voor polenta. We hebben onze buik volgegeten, maar de pan met polenta zit gewoon nog half vol. Je hoeft al dat gekookte maïsmeel niet weg te gooien, daar hebben we een aantal bewaartips voor: polenta smaakt ook de volgende dag nog heerlijk – zeker als je het in friet omtovert. Dat heb je in een handomdraai voor elkaar en is een duurzame manier om met ingrediënten om te gaan.

Suggesties

Bereiding

Ingrediënten:

  • 350 g polenta
  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 teen geperste knoflook
  • 2 eetlepels gistvlokken (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Rosemarijn en tijm (een handjevol)
  • Zout en peper

Bereiding:

Bereiding polenta 

  1. Begin met de kruiden te wassen. Dep ze voorzichtig droog en snij ze in kleine stukjes.
  2. Bereid de groentebouillon in een brede pan. Haal de pan vervolgens voorzichtig van de kookplaat en giet de polenta geleidelijk in de bouillon, terwijl je blijft roeren.
  3. Roer er op dit moment de knoflook, de gistvlokken en de olijfolie doorheen.
  4. Voeg er ten slotte de kruiden bij en breng het geheel op smaak met wat zout en peper.

Verwerking tot polentafriet

Wil je morgen polentafrietjes maken uit je restjes, dan heb je niet meer nodig dan Toppits® Bakpapier en een beetje olijfolie. Volg dan de volgende stappen:

  1. Verwarm je over voor op 200°C onder- en bovenwarmte.
  2. Spreid de polentapuree uit over een snijplank en strijk hem glad. 
  3. Snij de puree vervolgens in stukken zo lang en dik als je vinger.
  4. Bedek nu een bakplaat met antislip Toppits® Bakpapier. Net als bij normale ovenfriet verdeel je de polentafrietjes goed over het bakpapier.
  5. Strijk er nog wat olijfolie overheen en laat de friet 30 tot 40 minuten in de oven krokant bakken.

En voilà: een lekker bijgerecht waarmee je ook nog voedselverspilling tegengaat. 

Gelijkaardige recepten

Heb je weer te veel aardappels gekocht? Daar maak je in een handomdraai heerlijke gnocchi van!

Zin in snelle en onweerstaanbaar lekkere chocolate chip cookies ? Van deze lekkernijen, die je in nog geen 20 minuten klaar hebt en in kleine soufflévormpjes in de airfryer bakt, wordt iedere toetjesfan blij.

Wil je met Pasen iets heerlijks meenemen voor familie of vrienden? Zoek niet verder: bak gewoon een lekkere minitaart in glas van restjes wortel.