Vershoudfolie weggooien: welke afvalbak is de juiste?

Vershoudfolie wordt in heel wat gezinnen dagelijks gebruikt. Dat is niet verwonderlijk. Met vershoudfolie is het immers een fluit­je van een cent om etenswaren langer vers te houden. Maar hoe gooi je vershoudfolie nu het beste weg?

Vershoudfolie: welke afvalbak is de juiste?

Vershoudfolie wordt in heel wat gezinnen dagelijks gebruikt. Dat is niet verwonderlijk. Met vershoudfolie is het immers een fluit­je van een cent om etenswaren langer vers te houden. Maar hoe gooi je vershoudfolie nu het beste weg?

Vershoudfolie op de juiste manier weggooien 

Bij materialen die in contact komen met voedsel is het soms niet helemaal duidelijk in welke afvalbak ze moeten. Over het algemeen horen plastic verpakkingen in de PMD-zak. Wil je te weten komen hoe je vershoudfolie die niet al te vuil is het beste weggooit? Neem dan contact op met je lokale afvalverwerkingsbedrijf. Als vuistregel geldt dat als alleen verpakkingen worden ingezameld (zoals in Duitsland in de gele afvalbak/-zak), je vershoudfolie moet weggooien bij het restafval. Als alle soorten recyclebare materialen, zoals metaal en kunststoffen, worden ingezameld (zoals in België en Nederland in de PMD-bak/zak), kun je de vershoudfolie bij dat afval weggooien.

Wanneer moet vershoudfolie bij het restafval? 

Als recyclebaar afval in je buurt niet gescheiden wordt opgehaald of als de vershoudfolie vuil is, kun je die beter weggooien bij het restafval. Vershoudfolie kan bijvoorbeeld vuil zijn door vette etensresten die aan de folie blijven kleven. Als dat het geval is, raden gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven aan om de vershoudfolie weg te gooien bij het restafval. Anders moet de sterk vervuilde folie tijdens het recyclingproces in het afvalsorteerbedrijf toch nog gescheiden worden en verzonden worden naar een verbrandingsinstallatie.

Toppits® vershoudfolie: duurzaam gebruiken en weggooien

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij het gebruik van vershoudfolie en ander verpakkingsmateriaal. Toppits® vershoudfolie is gemaakt met 35% gerecyclede grondstoffen. Die grondstoffen omvatten onder andere organische resten uit de voedselkringloop die veilig zijn voor het bewaren van voedsel. Meer informatie daarover en over onze massabalansbenadering vind je hier. Wat duurzaamheid en recycling betreft, zullen er in de toekomst verdere ontwikkelingen volgen. Ons doel is om het aandeel gerecycled materiaal dat we gebruiken voortdurend te vergroten. Door vershoudfolie op de juiste manier weg te gooien en bewust gebruik te maken van dit praktische keukenhulpmiddel, help je om deze producten steeds duurzamer te maken en lever je een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

Suggesties